Een belangrijk inzicht

In de “oude wereld” gaven we andere mensen weleens de schuld van onze gevoelens… 

Het volgende inzicht zal dit voor altijd veranderen.

Als iemand anders iets doet en jij voelt er iets bij van wie is het gevoel dan? Juist van jou. Dit betekent dat jij de enige bent die hier iets aan kan veranderen. 

Als wij van binnen reageren op iets dat buiten ons gebeurt noemen we dit ook wel een trigger. 

Deze trigger komt voort uit iets dat we al eens eerder hebben meegemaakt en als onprettig hebben ervaren oftewel een trauma. 

De reden dat we getriggerd worden is omdat dit trauma opgeslagen is in ons veld omdat het op het moment dat het gebeurde niet verwerkt of doorleeft kon worden. Simpelweg omdat we het op dat moment niet konden dragen of omdat er geen ruimte voor was…

Als kind zijn we niet in staat om heftige gebeurtenissen zelf te verwerken, we zijn aangewezen op onze ouders of verzorgers. Als zijn ons niet (kunnen) helpen met het opvangen kan het zijn dat er een trauma ontstaat. 

In de oude wereld werd vaak tegen een kind gezegd die boos was; stop eens met boos zijn hierdoor kunnen de emoties niet geuit worden en zetten deze zich vast in ons veld. 

Nu we dit begrijpen kunnen we naar onze triggers gaan kijken en ons afvragen. Waarom ga ik aan op iets buiten mij en wanneer heb ik dit al eerder meegemaakt. Als we dit specifieke moment kunnen oproepen en herbeleven kunnen we de emoties die er toen niet uit konden alsnog loslaten. 

 

Liefs, een andere JIJ